2 dic 2009

TÒPICS

Amb un tòpic ens referim a una expressió que al ser repetida tantes vegades es converteix en vulgar o trivial i finalment no tenim la certesa de que siguin veritat. Existeixen diversos tòpics referents al món de la comunicació audiovisual, sobretot envers la televisió.
tòpic 1: Una imatge val més que mil paraules

En la meva opinió aquest tòpic és del tot cert, ja que la cultura en la que vivim es regeix en gran part per la imatge. Quasi tota la informació que rebem és gràcies a imatges, ja siguin informatives, publicitàries, etc. Penso que una imatge resulta més impactant i més directa, et dona la certesa de que allò que estàs veient és real. Un escrit també transmet informació, però és la imaginació la que s’encarrega de generar una o altra interpretació segons el receptor.


Tòpic 2: Davant de la televisió, el receptor és passiu

Aquest tòpic es refereix a que quan una persona quan mira la televisió, es limita a mirar i escoltar, sense tenir cap tipus d’interacció amb el que està veient.

Però, com podem veure en molts programes televisius avui dia, els televidents poden intervenir-hi de diverses maneres, mitjançant trucades, missatges SMS, etc, amb els quals comentar el que estan veient o simplement deixar la seva opinió.

Tòpic 3: La violència vista a la televisió o al cinema, genera violència

És cert que a la televisió i cinema d’avui dia s’exposen episodis de violència com si fos tan normal. I amb violència em vull referir tant a la violència per agressió física com a la violència per agressió moral, aquella en la qual intervenen insults, humiliacions, etc. que ténen tanta popularitat als reality shows i programes del cor que tanta gent mira. Crec que aquestes actuacions donen un mal exemple de comportament, i sobretot de valors als més joves, ja que aquests són molt influenciables a l’hora del seu desenvolupament


Tòpic 4: La televisió és un mitjà generador de "modes"

Crec que aquest tòpic és bastant cert, ja que, com tots sabem, la televisió és un medi molt influenciable sobre les persones, sobretot envers els joves. Com anteriorment he dit, aquest medi ensenya certs personatges, actituds, maneres de vestir, de parlar . Estils de vida en general, que la gent pren com a models a seguir.

Tòpic 5: la televisió és una finestra oberta a la realitat

Podríem dir que la televisió podria ser una finestra oberta a la realitat, mitjançant les notícies podem saber el que passa al nostre país i arreu del món , però això no sempre és així. El que ens ensenya la televisió moltes vegades, per exemple amb la publicitat, són situacions ideals, on tothom és feliç i on no existeixen els problemes, situacions falses que l’única finalitat que persegueixen és vendre productes que no proporcionen de cap manera la vida que als anuncis s’ensenyen. Una cosa semblant passa amb els programes del cor o reality shows, que moltes vegades creen falses situacions per tal d’obtenir més audiència.


Tòpic 6: Els mitjans de masses insensibilitzen les consciències

Això és bastant cert, de vegades estem tan acostumats a veure certes notícies o fets que ens acostumem i pensem que son del tot normals, mentre molts fets d’aquests resulten ser greus problemes que afecten la societat. Tal com podem veure a la següent imatge, que podríem relacionar amb el tòpic nº 1 “una imatge val més que mil paraules”


En aquesta imatge podem veure com un immigrant arriba a la platja després d’haver patit una duríssima travessia en patera, amb l’actitud totalment passiva i insensible dels presents

No hay comentarios:

Publicar un comentario