5 nov 2009

Comunicació oral escrita i digital 23/10/09

Aquesta sessió de COED la vam començar amb la recitació d’un poema per part de La Lluïsa Cirera, anomenat “Els Paletes”, de Miquel Martí i Pol.
Després, la professora ens va passar uns vídeos pertanyents a les lligues de debat universitaris. En aquest en participaven per un cantó La universitat de Barcelona i per l’altre, La universitat Pompeu Fabra. En el debat es tractaven temes d’actualitat, ara bé com les complicacions que tenen els joves per a accedir a un habitatge, la crisi econòmica, etc.
Però l’objectiu principal d’aquests debats és demostrar la fluïdesa i riquesa que es té de la llengua, així com els recursos intel•lectuals que es posseeixen per tal de defensar una proposta i per tal de respondre a preguntes en el mateix moment, sense tenir temps de reflexionar-les.


APROFUNDIMENT

El vídeo que se'ns va passar a classe





Miquel Martí i Pol- Biografía

Va néixer el 19 de març de 1929 a la població de Roda de Ter, situada a la comarca d'Osona. D'origen obrer, Martí i Pol va començar a treballar en una fàbrica del seu poble als 14 anys. Als setze anys es fa de la Penya Verdaguer i escriu poemes en castellà. Als dinou ja els escriu en català. Als 19 anys, va patir una tuberculosi pulmonar que el va obligar a estar-se al llit una llarga temporada. Va aprofitar aquesta època per a llegir abundosament, i d'aleshores ençà va decidir dedicar-se a l'escriptura.
El 1956 es va casar amb Dolors Feixas, amb qui va tenir dos fills. Durant la dictadura franquista va participar en moltes activitats culturals catalanistes, i va col•laborar amb el PSUC. L'any 1970 se li diagnosticà una esclerosi múltiple, la qual cosa va causar que l'any 1973 hagués d'abandonar la feina a la fàbrica. Tot i les restriccions imposades per la malaltia, va continuar publicant molta poesia de gran qualitat.
El 1978 rep un homenatge a la Setmana Popular d'Osona, organitzada per la comissió de cultura del PSUC, amb l'assistència de poetes com Vicent Andrés Estellés, Pere Quart, Joan Brossa, Joan Vinyoli, Ramon Pinyol i Xavier Bru de Sala, entre d'altres.
Morí l'11 de novembre de l'any 2003 a la seva residència de Roda de Ter.

Activitat literària
El 1954 va publicar el seu primer llibre de poesia i guanyà el Premi Ossa menor amb Paraules al vent. L'any 1977 rebé el Premi Lletra d'Or per la seva obra El llarg viatge, i al llarg de la seva carrera va rebre tres vegades el Premi de la Crítica de poesia catalana l'any 1979 per Estimada Marta, el 1991 per Suite de Parlavà i el 1994 per Un hivern plàcid.
En les últimes dècades del segle XX, la seva obra va esdevenir popular entre el públic en general. Al moment de la seva mort, Martí i Pol era el poeta viu en llengua catalana més llegit i més conegut.
També va destacar com a traductor al català d'Antoine de Saint-Exupéry (Ciutadella, en col•laboració amb Jordi Sarsanedas, 1965), Georges Arnaud (El salari de la por, 1968) Simone de Beauvoir (La mesura de l'home, 1969), Claude Lévi-Strauss (Tristos tròpics, 1969, El pensament salvatge, 1971), i d'obres de Guillaume Apollinaire, Gustave Flaubert, Émile Zola, Jean Racine, Joris-Karl Huysmans i Roland Barthes, entre d'altres.

REFLEXIÓ

El visionat d’aquest debat ens serà molt útil com a referent, ja que nosaltres mateixos haurem de portar a terme un debat de les mateixes característiques. Penso que ens ajudarà per què en ell podem veure com ens haurem d’expressar tant verbal com físicament, així com també podem veure com actuen les persones del jurat i demés.

No hay comentarios:

Publicar un comentario